Blog
jul 20

Wat moet ik weten over brandwerende beglazing?

Wat moet ik weten over brandwerende beglazing?

Glas Van Veen heeft een jarenlange expertise opgebouwd in adviseren, leveren en/of plaatsen van brandwerende beglazing, zowel in enkel als in isolatieglas.

Project-, gevel- en zelfs afmetingsafhankelijk wordt gewerkt met beglazingen van alle Europese glasconcerns als AGC, Pyroguard, Saint Gobain Vetrotech en Trosch. Bij alle producenten zijn toepassingsafhankelijk meerder beglazingstypen leverbaar; laminaten met silicaat, epoxy giethars en NANO gel, maar ook gehard gecoate varianten.

De plaatsing van brandwerend glas is aan zware restricties c.q. richtlijnen gebonden. In de basis moet er altijd onbrandbare plaatsingsmateriaal gebruikt worden en dienen de kozijnen van een in het testrapport vastgelegde kwaliteit te zijn. Bij houten kozijnen dienen de glaslatten vrijwel altijd geschroefd te worden en zijn er ook eisen gesteld aan aanslag- en latdimensionering.

De meeste beglazingen worden op maat besteld bij onze (vaste) leveranciers, maar Glas Van Veen is ook voorraadhoudend met courant brandwerend glas dat in de eigen productiehallen gesneden, gezaagd, gestempeld en indien noodzakelijk afgetaped kan worden. Uiteraard geschieden alle leveringen onder CE keuring.

Standaard voorraad Glas Van Veen:

Pyroguard Impact7 mmEW302(B)2
Fireswiss Cool7 mmEW303(B)3
Fireswiss Cool9 mmEW302(B)2
Fireswiss Cool15 mmEW601(B)1
Fireswiss Foam15 mmEI 301(B)1

Algemene informatie:

De brandweerstand van een glazen bouwelement bepaalt in welke mate dit element in staat is de van een brand te beperken en een gegeven zone af te sluiten. De nieuwe Europese classificatienorm erkent volgende brandwerende klassen:

Brandklassen voor glas conform EN 13501-2 en EN12101-1:

Klasse DH: rookscherm dat de verspreiding van rook in een gebouw
tegenhoudt.
Klasse E Glas

Klasse E Glas

Klasse E: ‘Integriteit’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden. Warmtegeleiding wordt wel toegelaten.
Glas Klasse EW

Glas Klasse EW

Klasse EW: ‘Integriteit met beperkte warmtestraling’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en het niveau van warmtestraling door het element te beperken.
Glas Klasse EI

Glas Klasse EI

Klasse EI: ‘Integriteit en Isolatie’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en de warmtegeleiding door het element te blokkeren.

Nuttige normen en informatie

  • CE-Markering
  • Letselveiligheid (samenvatting NBN S23-002 + klassen Brandwerend glas)
  • EN 1364-1: titel
  • Bouwbesluit
  • NEN 6068
  • NEN 6069
  • NEN 6075
  • EN 13501-2
  • Publicatie “Brandwerend Glas” van het Kenniscentrum Glas, uitgave 2007.

NEN6069:

NEN6069 geeft onder andere aan aan welke criteria binnenwanden moeten voldoen, zie onderstaande tabel voor de belangrijkste criteria en redenen waarom deze eis geldt:

Tussen brandcompartimentenEIBranduitbreiding beperken
Tussen brandcompartiment en extra beschermde vluchtrouteEWOntwikkeling brand in beschermde vluchtroute is beperkt
Rondom beschermd subbrandcompartimentEWGeeft voldoende tijd voor vluchten
Tussen subbrandcompartimentenERookverspreiding voorkomen
DeurconstructiesEWZijlicht tot 1500mm in EI-wand: voor het glaspaneel geldt EW+EI15m.u.v. PGS- ruimte, dan EI1
Langer wachten of langs vluchtenEW+EI15t.b.v. veilig vluchten
Tussen onafh. vluchtroutesEI / EWAfhankelijk van situatie
Vluchtroute, in vluchtrichtingERookverspreiding voorkomen
Doorvoeringen, naden, schachtenEIIdem boven plafond, onder vloer

Voor gevels gelden de eisen voor brandoverslag en branddoorslag zoals is aangegeven in NEN 6068. De brandwerende delen in gevels moeten nu aan de EW critieria voldoen als de brand van binnen naar buiten gaat. Bij brand van buiten naar binnen kan met een gereduceerde brandcurve worden getest, hier geldt dan de EWef eis. ‘ef’ staat voor external flame.

Dringend advies om altijd de wettelijk verantwoordelijke partij c.q. vergunningverstrekker voorafgaand aan of zo vroeg mogelijk tijdens het bouwproces te contacten over glas- en kozijnkeuzes, alsmede de interpretaties op specifiek projectniveau van de adviserende instanties inzake het benoemd hebben van ruimtes in relatie tot de functie van de binnen- en buitenwanden.

Aansprakelijkheid

De in dit artikel genoemde organisaties en de bij het tot stand komen van dit artikel betrokken organisaties en personen aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid, ook niet voor directe of indirecte schade ontstaan door of verband houdend met toepassing van de informatie in dit artikel.

Heeft u nog vragen of komt u ergens niet uit?
Wij helpen u graag verder.

Kom in contact