Veiligheidsglas | Brandwerend glas

Door het toepassen van specifiek veiligheids- en beveiligingsglas wordt het risico van (lichamelijk) letsel beperkt. Glas Van Veen is gespecialiseerd in alle soorten veiligheidsglas, beveiligingsglas en brandwerend glas.

Veiligheidsglas

Glas Van Veen is door haar jarenlange ervaring gespecialiseerd in alle soorten veiligheidsglas. Veiligheidsglas is de algemene verzamelnaam voor het waarborgen van de veiligheid waarbij vooral de preventieve werking ter voorkoming van lichamelijk letsel centraal staat.

 • Letselwerende beglazing
 • Doorvalveilige beglazing
 • Brandwerende beglazing

Voor bovenstaand veiligheidsglas zijn specifieke normen van toepassing als de NEN 3569  in combinatie met de NEN-EN 12600 en de NEN 6702.

Veiligheidsglas bestaat voornamelijk uit twee typen glas: gehard glas en gelaagd glas. 

Gehard glas

Gehard glas ook wel thermisch voorgespannen glas genoemd, is in de basis floatglas dat snel onder hoge temperatuur gebracht wordt en daarna meteen wordt afgekoeld. Dit zorgt ervoor dat het glas een voorspanning krijgt wat resulteert tot sterk ongehard glas. Bij breuk van volledig gehard glas breekt het glas in kleine minder gevaarlijke deeltjes uiteen (auto zijruit effect)

Gelaagd glas

Gelaagd glas of gelamineerd glas is een samengesteld pakket van twee of meerdere in de basis ongeharde glasbladen met één of meerdere plastic tussenlagen van polyvinilbutyral (PVB) veiligheidsfolie die onder hoge druk en temperatuur tot een transparant geheel gehecht worden. Dit product heeft een opmerkelijke weerstand, adhesie en elasticiteit. Bij glasbreuk blijven de scherven aan de hechtfolie zitten, wat de kans op verwonding verkleint.

Beveiligingsglas

In tegenstelling tot veiligheidsglas dat meer onder de passieve veiligheid valt, gebruiken we bij actieve beveiliging beveiligingsbeglazing. Dit wordt toegepast ter beperking van criminaliteit en voor de beveiliging van personen, gebouwen en goederen. Verschillende vormen van beveiligingsglas:

 • inbraakvertragende beglazing
 • uitbraakvertragende beglazing
 • explosiewerende beglazing
 • kogelwerende beglazing

Glas Van Veen is door haar jarenlange ervaring ook gespecialiseerd in beveiligingsbeglazing en alles wat daar bij komt kijken.

Specificaties brandwerend glas

Glas Van Veen heeft een jarenlange expertise opgebouwd in adviseren, leveren en plaatsen van brandwerende beglazing, zowel in enkel glas als in isolatieglas.

Project-, gevel- en zelfs afmetingsafhankelijk wordt gewerkt met beglazingen van alle Europese glasconcerns als AGC, Pyroguard, Saint Gobain Vetrotech, Heroglas en Trosch. Bij alle producenten zijn meerdere beglazingstypen leverbaar; laminaten met silicaat, epoxy giethars en NANO gel, maar ook gehard gecoate varianten.

De plaatsing van brandwerend glas moet voldoen aan vastgestelde richtlijnen. Er moet gebruik worden gemaakt van onbrandbaar plaatsingsmateriaal. De kozijnen moeten eerst getest worden op kwaliteit. Zo moeten de glaslatten bij de houten kozijnen vrijwel altijd geschroefd worden en zijn er ook eisen gesteld aan aanslag- en latdimensionering. Samen met u zorgen wij ervoor dat het glas aan de specificaties voldoet!

De brandweerstand van een glazen bouwelement bepaalt in welke mate dit element in staat is de van een brand te beperken en een gegeven zone af te sluiten. De nieuwe Europese classificatienorm erkent de volgende brandwerende klassen conform EN 13501-2 en EN12101-1:

Brandklassen voor glas

Klasse DH: rookscherm dat de verspreiding van rook in een gebouw tegenhoudt.
Veiligheidsglas Klasse-EI-1 Klasse E: ‘Integriteit’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden. Warmtegeleiding wordt wel toegelaten.
Veiligheidsglas Klasse EW Klasse EW: ‘Integriteit met beperkte warmtestraling’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en het niveau van warmtestraling door het element te beperken.
Veiligheidsglas klasse EI Klasse EI: ‘Integriteit en Isolatie’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en de warmtegeleiding door het element te blokkeren.

BRANDWERENDE BINNENWANDEN; NEN 6069

NEN6069 geeft onder andere ook aan welke criteria binnenwanden moeten voldoen, zie onderstaande tabel voor de belangrijkste criteria en redenen waarom deze eis geldt:

Tussen brandcompartimenten EI Branduitbreiding beperken
Tussen brandcompartiment en extra beschermde vluchtroute EW Ontwikkeling brand in beschermde vluchtroute is beperkt
Rondom beschermd subbrandcompartiment EW Geeft voldoende tijd voor vluchten
Tussen subbrandcompartimenten E Rookverspreiding voorkomen
Deurconstructies EW Zijlicht tot 1500mm in EI-wand: voor het glaspaneel geldt EW+EI15m.u.v. PGS-ruimte, dan EI1
Langer wachten of langs vluchten EW+EI15 t.b.v. veilig vluchten
Tussen onafh. vluchtroutes EI / EW Afhankelijk van situatie
Vluchtroute, in vluchtrichting E Rookverspreiding voorkomen
Doorvoeringen, naden, schachten EI Idem boven plafond, onder vloer

BRANDWERENDE GEVELS (NEN 6068)

Voor gevels gelden de eisen voor brandoverslag en branddoorslag zoals is aangegeven in NEN 6068. De brandwerende delen in gevels moeten nu aan de EW criteria voldoen als de brand van binnen naar buiten gaat. Bij brand van buiten naar binnen kan met een gereduceerde brandcurve worden getest, hier geldt dan de External Flame (ef).

Leveringsmogelijkheden

De meeste beglazingen worden bij ons op maat besteld bij onze (vaste) leveranciers.  Glas Van Veen is ook voorraadhoudend met courant brandwerend glas dat in de eigen productiehal gesneden,  gestempeld en indien noodzakelijk afgetaped kan worden. Alle leveringen bezitten uiteraard een CE keuring. Momenteel voeren wij Pyroguard als standaard voorraad product.

Een greep uit onze standaard voorraad bestaande uit het volgende veiligheidsglas:

Pyroguard Impact 7 mm EW30 2(B)2
Pyroguard 2 (najaar 2022)

OVERZICHT NORMERING

 • CE-Markering
 • Letselveiligheid (samenvatting NBN S23-002 + klassen Brandwerend glas)
 • EN 1364-1: titel
 • Bouwbesluit
 • NEN 6068
 • NEN 6069
 • NEN 6075
 • EN 13501-2
 • Publicatie “Brandwerend Glas” van het Kenniscentrum Glas, uitgave 2007

Wij adviseren u om in een zo vroeg mogelijk stadium bij het bouwproces contact op te nemen met de verantwoordelijke partij (meestal de vergunningverstrekker). Wij kunnen u hierbij faciliteren.

Bent u geïnteresseerd in onze producten of heeft u een vraag?

Particulieren verkoop stopt!

Glas Van Veen stopt per 01-01-2023 met particulieren verkoop. Wij zullen ons dan volledig op zakelijke verkoop richten.


This will close in 10 seconds